تاريخ انتشار: 09 بهمن 1399 ساعت 22:45:49
الگوی پذیرش طالبان۹۹

✍️هیات عالی رتبه طالبان پس از پیگیری بازیگردان آمریکای بایدن به توافق با این گروه و علی رغم استقرار دولت قانونی اشرف غنی در کابل اکنون در تهران است. طالبان با بیش از سه دهه سابقه فعالیت تکفیری ، خشونت ورزی و سهم در شکل گیری گروه های جنایتکاری چون القاعده ، جبهه النصره ، داعش و ... با هر انگیزه و باوری امروز مورد استقبال تهران است. طالبان امروز مذاکره با تمام بازیگران عرصه بین الملل حتی آمریکای داغدار جنایت یازده سپتامبر و ایران داغدار جنایت کنسولگری مزار شریف را قابل قبول و اولویت خود می داند.
✍️طالبان به صرف حضور رسمی پشت میز مذاکره با تهران حتما به بخشی از موفقیت سیاسی رسیده است و می تواند دستیابی به توافقی قابل اتکاء و روشن بجای ادامه درگیری با آمریکا و ایران را باور کند . طالبان امروز بازگشت به حاکمیت افغانستان را بر خلاف گذشته در تفاهم با ایران و آمریکا می داند چنانکه ایران و آمریکا به حداقل سازی هزینه فعالیت طالبان متمایل به مذاکره را پذیرفته اد.
✍️ایران و آمریکا با دو باور متفاوت و سیاست های مخالف تا کینه توزانه متقابل در فاصله زمانی نزدیک که البته می تواند ریشه در اراده طالبان داشته باشد به ضرورت مذاکره و توافق با طالبان رسیدند . آمریکا و ایران امروزه به این باور رسیده اند که می توانند در مذاکره با طالبان هزینه دستیابی منطقه به صلح و امنیت پایدار جمعی حداکثری را به حداقل ممکن برسانند. تصمیمی شجاعانه و قابل دفاع که احتمالا قابل تحقق هم خواهد بود.
✍️اما ایران طی نزدیک به دو دهه گذشته چند دوره مذاکره مستقل قابل مطالعه را حول دو موضوع هسته ای و سوریه تجربه کرد. مذاکره هسته ای بین ایران و سه کشور اروپائی آغاز و در مرحله دوم به مذاکره با ۲+۳ و در مرحله سوم با ۱+۵ و مذاکره مستقیم با آمریکا ادامه یافت . مذاکره هسته ای علی رغم تغییر سه مذاکره کننده ارشد ایرانی که بعنوان نماینده رهبری ، دبیری شورای عالی امنیت ملی را عهده دار بودند حدود یازده سال طول کشیده و با ارجاع پرونده به شورای امنیت سازمان ملل و دریافت ۷ قطعنامه تحریمی با شکست قطعی خاتمه یافت.
✍️وزارت خارجه مسئول چهارمین مرحله مذاکره هسته ای در بدترین شرایط تحریمی اعمالی سازمان ملل ، اروپا ، کشورها و آمریکا را با اعلام زمان بندی مشخص جهت دستیابی توافق با ۱+۵ پذیرفت ، وزارت خارجه طی مدت اعلامی با هدف حفظ حقوق هسته ای ، لغو تمامی تحریم های هسته ای و متقابلا رفع دغدغه جهانی در مورد فعالیت هسته ای کشورمان به برجام رسید . مذاکره و برجام علی رغم  مخالفت بی وقفه بخش حاکمیتی ایران با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت پشتیبانی تا با فرمان خروج آمریکا توسط رئیس جمهور ترامپ متوقف شد.
✍️مذاکره دوم طی حدود ۸سال توسط فرمانده عالی سپاه قدس با برخورداری از اختیارات تام فرمانده کل قوا با هدف ایجاد محور مشترک ایران ، روسیه و ترکیه در موضوع سوریه انجام شد ، مذاکره و تلاش ۴ساله برای ایجاد محور مقابله با جریان مسلح معارضه علیه دولت سوریه با عدم همراهی قطعی روسیه و ترکیه در همان مقطع شکست خورده و ایران به تنهایی در کنار دولت بشار اسد ایستاد.
✍️مرحله دوم مذاکره در موضوع سوریه طی حدود ۳.۵ سال با هدف تشکیل جبهه ضد داعش ایران ، سوریه ، عراق ، روسیه و ترکیه پیگیری شد ، مذاکره در جلب همراهی ترکیه علی رغم نشست های متعدد دو و سه جانبه کاملا شکست خورد ، روسیه نیز همراهی محدود و مشروط را پذیرفت ، مشارکتی محدود که از حیث انگیزه ، ماهیت و مسئولیت پذیری در سوریه هیچ وجه مشترکی با شرایط ایران نداشته و برای سایر بازیگران داخلی و خارجی سوریه کاملا متمایز و قابل تفکیک است.
✍️بنابر این تعبیر ۸ سال مذاکره ناموفق با روسیه و ترکیه و حتی در مواردی با سوریه و عراق به موفقیت دیپلماسی نظامی طی یک نشست با پوتین قطعا منطبق با حقیقت و واقعیت نبوده و نمی تواند شکست ۸ سال مذاکره با کشورهای دوست برای مشارکت در موضوع سوریه را کتمان کند.
✍️دیپلماسی نظامی حتی در تشکیل جبهه ایران - روسیه برای مقابله برابر با داعش در سوریه موفق نیست ، چنانکه روسیه در برابر حضور حداکثری ایران با تقدیم حدود سه هزار شهید شامل فرماندهان عالی رتبه تا خیل عظیم نیروهای رزمی و تحمل حدود ۳۰ میلیارد دلار هزینه ، مشارکت بسیار محدود و مشروط در برابر اخذ امتیازات خاص بلند مدت در سوریه و امتیازاتی خاص از ایران را پذیرفت.
✍️نکته آخر اینکه متاسفانه برخلاف متن مذاکرات و مفاد توافق بسیار شفاف و در دسترس برجام که به بهانه دیپلماسی موفق یک جلسه ای نظامی با پوتین سرکوب شد ، نسبت به متن و مفاد دیپلماسی نظام هرگز اطلاع رسانی حداقلی هم انجام نشده است.  
✍️بهرحال پذیرش هیات طالبان از سوی شورای عالی امنیت ملی حتی در غیاب وزیر خارجه می تواند مشروط به پرهیز از پنهان کاری مدل موفقی از اهمیت مذاکره به مثابه یک رویکرد حتی با تفکر سلفی - تکفیری طالبان باشد. ۹ بهمن ۹۹

  تعداد بازديدها: 2824
   


 



این مطلب از نشانی زیر دریافت شده است:
http://fajr57.ir/?id=88533
تمامي حقوق براي هیئت انصارالخميني محفوظ است.