تاريخ انتشار: 26 دي 1398 ساعت 21:55:00
در شرایطی هستیم که اعتماد عمومی تنزل یافته / به مردم اجازه بروز احساسات بدهیم و برای ترمیم اشتباه مسئولیت‌پذیر باشیم / شفاف با مردم حرف زدن مشکلات را حل می‌کند / باید دادگاه تشکیل شود تا افکار عمومی ببینند که موضوع هواپیمای اوکراینی بررسی شده

معاون اول رئیس‌جمهور گفت: دی ماه امسال برای همه ایرانیانی که در گوشه گوشه این سرزمین یا در بیرون آن زندگی می‌کنند با دلهره شنیدن خبرهای ناراحت کننده گذشت.

به گزارش ایلنا، اسحاق جهانگیری در سومین سالگرد رحلت آیت الله هاشمی رفسنجانی گفت: مراسم امسال با شرایط خاص در حال برگزاری است امسال در شرایط غم‌باری هستیم سخن در زبان من هم مانند هر ایرانی دیگر به راحتی جاری نمی‌شود.

معاون اول رئیس‌جمهور تاکید کرد: اگر حکم وظیفه اخلاق و ادب در قبال یادبود دو شخصیت مهم کشور یعنی آیت الله هاشمی و سردار سلیمانی نبود، در برابر حوادث و اتفاق‌هایی که این دو هفته افتاده است و مردم ایران را اندوهگین کرده است همچنان سکوت می‌کردم و به درون خود پناه می‌بردم و تنها با خدای خود در خلوت صحبت می‌کردم.

وی افزود: دی ماه امسال برای همه ایرانیانی که در گوشه گوشه این سرزمین یا در بیرون آن زندگی می‌کنند در دلهره شنیدن خبرهای ناراحت کننده گذشت به طوری که در ۱۳ دی ماه خبر شهادت سردار شهید حاج قاسم سلیمانی که فرمانده‌ای شجاع، بزرگ و استراتژیت بود موجبات ناراحتی و تالم را فراهم آورد و پس از آن جان باختن ۶۹ نفر از هموطنانمان را داشتیم که در مراسم تشییع پیکر سردار سلیمانی جان خودشان را از دست دادند.

جهانگیری ادامه داد: سقوط هواپیمای اوکراینی، حادثه مسافران اتوبوس سوادکوه و شهادت سردار سلیمانی کام همه‌مان را تلخ کرد. البته در این میان صحنه‌های باشکوهی از ودای مردم ایران با فرزند خلف ملت در اهواز، کرمان و یا سایر شهرها صحنه‌های به یاد ماندنی را رقم زد.

وی ادامه داد: رئیس‌جمهور آمریکا گفته بود که ما ۵۲ نقطه دیگر را خواهیم زد اما حمله به پایگاه عین‌الاسد، بی‌اعتمادی و چندپارگی که ملت ایران را دچار مشکل کرده بود از بین برد و سرمایه اجتماعی عظیمی را رقم زد. افسوس که شوک جانباختگان جمعی از نخبگان علمی که آن هم در شرایط جنگی به واسطه مدیریت امور رخ داد، اتفاق دیگری را رقم زد. امروز ما نمی‌توانیم چیزی را از مردم پنهان کنیم. در مدیریت بحران اشتباه بزرگی رخ داد لذا باید جزئیات سانحه هواپیمای اوکراینی بررسی و اطلاع‌رسانی شود.

معاون اول رئیس‌جمهور با اشاره به دلجویی از خانواده‌های افراد جان‌باخته در سقوط هواپیمای اوکراینی گفت: در روزهای گذشته برای عرض تسلیت به خانه بازماندگان هواپیمای اوکراینی سر زدم. هنگامی که آدم با آنها صحبت می‌کند، داغ دلش صدچندان می‌شود. یکی از این خانواده‌ها بیان می‌کرد که گفته بودند فرزندشان در آینده علمی دنیا تاثیرگذار خواهد بود. باید به این خانواده‌ها حق بزرگی را برای گلایه، نقد و اعتراض داد. اشتباهات و خطاهای بزرگی رخ داده که باید ریشه‌ها و زمینه‌ها به درستی شناخته شود.

وی تاکید کرد: در چنین شرایطی یاد بعضی از شخصیت‌ها مانند آیت‌الله هاشمی زنده می‌شود. ایشان از جمله شخصیت‌هایی بودند که در شرایط مدیریت بحران می‌دانستند چکار کنند. درگذشت دور از انتظار و خسارت‌بار آیت الله هاشمی در این روزها هر لحظه بیش از پیش به چشم می‌آید.

معاون اول رئیس‌جمهور با بیان اینکه آیت‌الله هاشمی مردم بحران‌ها و روزهای سخت بود، گفت: آیت‌الله هاشمی از مدیران باتدبیر و آینده‌نگر جمهوری اسلامی ایران بود. در شرایط امروز کشور لازم است میراث و نقش آیت‌الله هاشمی بازخوانی و پرداخته شود.

وی ادامه داد: آنچه می‌گویم بیانگر مشی و خط هاشمی رفسنجانی است. هاشمی رفسنجانی از حیث رفاقت، برادری، همدردی و هم‌صحبتی با سپهبد شهید سلیمانی عزیز است. اشتراکات و ضرورت‌های این دو زمانه الزامات و آنچه اتفاق افتاده در آینده باید مورد بررسی قرار بگیرد.

جهانگیری افزود: آیت‌الله هاشمی مبارزی توسعه‌گرا و آینده‌نگر بود. در همه عرصه‌هایی که برای ملت مجال توسعه ایجاد می‌شد، خوش می‌درخشید. در عبور از بحران‌ها و مدیریت بحران‌ها میراثی گرانقدر از خود به جای گذاشت. او علیرغم همه جفاها و بی‌مهری‌هایی که شنید و دید، به خاطر علاقمندی به ایران، اسلام و پایبندی به انقلاب و حفاظت از جمهوری اسلامی ایران و احساس مسئولیت نسبت به مردم، همه آنها را تحمل کرد و برای پیشبرد مصالح ملی و تامین منافع جمهوری اسلامی استقامت کرد و تا آخرین لحظات عمر پربارش این راه را ادامه داد.

وی گفت: هاشمی، روحانی خستگی‌ناپذیری بود که استقلال کشور را در سازندگی و آبادانی آن می‌دانست. اگر آرمان‌های اقتصادی او با جدیت و بهبود شاخص‌ها ادامه پیدا می‌کرد، امروز وضع اقتصادی کشور بسیار متفاوت با شرایط فعلی بود. از نظر رشد اقتصادی، رفاه مردم و سایر مسائل قطعا در بالاترین سطح قرار می‌گرفتیم.

این مقام دولتی با بیان اینکه هاشمی می‌خواست عقب‌ماندگی تاریخی ایران را با فرهنگ کار، تلاش و تولید یک جامعه مستقل اسلامی به بار بیاورد، گفت: او سال‌ها در خطبه‌های نماز جمعه برای این اقدامات خود پشتوانه‌های علمی و قرآنی بیان می‌کرد. بسیاری از نهادهای توسعه‌ای را در سال‌هایی که در دولت بود، شکل داد و در بخش آموزش، اقتصاد و زیربناها با بنادر کشور اقدامات بسیار خوبی انجام داد. سدها یک نمونه از کارهای او است. امروز نگاه کنید سدهایی که در کارون، کرخه و دز بنا گذاشته شد، اگر نبودند در سیل امسال چه اتفاقاتی می‌افتاد. آن سیل با خوزستان عزیز ما چه می‌کرد؟ آنجا در یک ثانیه ۸۰۰۰ متر مکعب آب به سدها وارد می‌شد و اگر امروز آن سدها نبود چه واقعه‌ای رخ می‌داد؟

وی ادامه داد: هاشمی عزت، مصلحت و قطب‌نمای سیاست خارجی ما بود. او مبنای مناسبات منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای را به خوبی می‌دانست و بسیاری از گره‌های کور و نقاط مشکل را حل می‌کرد. در شرایطی که ما در منطقه داشتیم، با تدبیر با کشورهای مهم منطقه ارتباط برقرار می‌کرد.

جهانگیری افزود: راز موفقیت آیت‌الله هاشمی این بود که از ابتدا تلاش می‌کرد برای هر حوزه‌ای شناخت کامل پیدا کند و سپس دست به اقدامات بزند و بی‌گمان دست به کاری نمی‌زد. او ابتدا نسبت به هر موضوعی شناخت حاصل می‌کرد. او با شناخت کاملی که داشت، قدم‌هایش را برمی‌داشت زیرا معتقد بود که باید قدم‌های بعد هر تصمیم را دید. او می‌گفت نباید بدون آگاهی در مورد موضوعی تصمیم گرفت و اقدامی انجام داد. راز موفقیتش این بود. تصمیمی را که می‌گرفت می‌دید که چکار باید انجام دهد و حقیقا فهم این موضوع به سادگی گفتنش نیست. آیت‌الله هاشمی رفسنجانی جفای زیادی دید اما چیزی که به یادگار باقی ماند وفای او است که این درس بزرگی است برای همه کسانی که دل در گروی این کشور دارند و می‌خواهند این نظام سرافراز باشد. باید همچون هاشمی در مقابل بی‌مهری‌ها ایستاد و کار انجام داد و مانند او سرمایه‌ای شد که در روزهای سخت به داد کشور رسید و نگویند به خاطر اینکه به ما جفا شد، بگذاریم و برویم.

معاون اول رئیس‌جمهور گفت: امروز بیش از هر زمان دیگری کشور درگیر مشکلات است؛ از زمینه سیاسی گرفته تا سایر زمینه‌های دیگر. مردم امروز بیش از هر زمانی در زمینه معیشت مشکل دارند و اگر هاشمی زنده بود و اگر او در میان ما بود و کشور در این مشکلات بود، آیا هاشمی زبان به نقد می‌گشود و دیگران را شماتت می‌کرد یا اینکه با عقل و تدبیر برای حفظ نظام در کشور و چاره‌جویی نظام اقدام می‌کرد و مسئولیت برعهده می‌گرفت و به مشورت می‌پرداخت.

جهانگیری ادامه داد: امروز کشور در شرایط حساس و خطیری است. شاید بتوان با قاطعیت گفت در این ۴۰ سال چالش‌های مهمی اینگونه در مقابل کشور قرار نگرفته است. برای اولین بار با این موضوع روبه‌رو شدیم که دولت آمریکا و رئیس‌جمهور آن با اعلام مسئولیت و قبول آن، یکی از بزرگترین سرداران ما را در یک کشور دیگر که مهمان بوده ترور کردند.

وی ادامه داد: این یک اتفاق ساده نیست و پیامدها و پیغام‌ها خواهد داشت. سابقه نداشته آمریکایی‌ها در دریا‌ها و کشورها راه بیفتند به کاپیتان یک کشتی که حامل نفت ایران بوده پول بدهند که نفت ایران را در جای دیگر خالی کنید. منطقه ما در این مقطع از تاریخ گرفتاری‌های عجیبی دارد. ناامنی و جنگ‌ها در عراق، سوریه، یمن، افغانستان و لیبی باعث تشنج بسیاری شده است و اگر دقت نشود و درایت به خرج داده نشود، هر آن می‌توان این شعله‌ها به سمت ایران سرازیر شود. باید فکری کرد.

معاون اول رئیس جمهور افزود: متاسفانه در شرایطی هستیم که سرمایه‌های اجتماعی و اعتماد عمومی ملت تنزل پیدا کرده است. شوکی که بر اثر اصابت موشک به هواپیمای اوکراینی اتفاق افتاد، امنیت روانی، ذهنی و اجتماعی مردم را به هم ریخت. من با درسی که از بینش، روش و منش آیت‌الله هاشمی رفسنجانی و اخلاق و سلوک سردار سلیمانی دارم، می‌گویم باید چندین کار ضروری در مقطع فعلی در دستور کار قرار گیرد.

این مقام مسئول گفت: باید بپذیریم که شوک ناشی از سقوط هواپیما و مرگ جانگداز مجموع مسافران فرهیخته آن در جامعه باعث تکان شده است و جامعه باید بداند که چه اتفاقی افتاده است. بزرگی مصیبت را جدی بگیریم و با همدردی و همدلی ملی کمک کنیم که این مصیبت بر کشور آسان‌تر شود. لازم است فاجعه را درست تحلیل کنیم و پاسخگویی صریح به ابهامات به وجود آمده داشته باشیم و برای جبران خطاهای مدیریتی مسئولیت‌پذیر باشیم و قبول کنیم که در این شرایط پیچیده فقط می‌شود با مسئولیت‌پذیری و شفاف با مردم صحبت کردن بخش زیادی از مشکلات را حل کنیم.

جهانگیری افزود: باید این ماجرا با همکاری تمام قوا پیگیری شود تا علاوه بر افکار عمومی داخلی، افکار عمومی جهان نیز قانع شود تا اعتماد برگردد.

وی با بیان اینکه باید با صداقت و شفافیت با مردم صحبت کنیم، گفت: قوه قضاییه هم به این موضوع رسیدگی کند. البته جا دارد که بنده به سهم خود شجاعت و مسئولیت‌پذیری سردار حاجی‌زاده را تحسین کنم به گونه‌ای که گفت گردن من از مو باریکتر است.

معاون اول رئیس جمهور ادامه داد: دروغگویی‌ها باید تمام شود و با مردم صادق باشیم. هرجا که دروغی گفته شد خسارت هم زیاد شد و باید این انصاف را داشته باشیم که به هنگام نقد، از دایره‌ای خارج نشویم زیرا تضعیف نهادهای کشور تضعیف نظام و حاکمیت است.

جهانگیری گفت: پس از آنکه اولین گزارش حادثه به خدمت مقام معظم رهبری فرستاده شد، ایشان دستور قاطع دادند که تصمیم‌گیری‌های لازم صورت گیرد و همه مسائل به صورت صادقانه به مردم گفته شود.

وی با بیان اینکه نهادهای نظامی حافظ مرزها و امنیت کشور هستند، گفت: تضعیف نیروهای نظامی در هیچ شرایطی خصوصا در شرایط پیچیده منطقه ما به صلاح نیست و ما باید بپذیریم که مسائل پیچیده‌ای وجود دارد و نمی‌توان آنها را به روش گذشته حل کرد و ما باید به همین خاطر به اصلاح برخی از امور تن دهیم.

معاون اول رئیس جمهور با اشاره به انتخابات گفت: انتخابات آینده یک موضوع بسیار مهم و سرنوشت‌ساز است که می‌تواند بخش زیادی از اعتماد از دست رفته را بازگرداند. حضور پرشکوه مردم در انتخابات آینده یک نیاز ضروری است و همه ما باید دنبال راهکارهایی باشیم تا میزان مشارکت مردم افزایش یابد.

جهانگیری افزود: خبرهایی درباره رد صلاحیت‌ها وجود دارد و معنایش این است که در برخی از حوزه‌های انتخابیه رقابت‌ جدی وجود ندارد. باید شرایطی ایجاد شود که هیچ جریان سیاسی خصوصا جریان‌هایی که می‌خواهند در چارچوب نظام فعالیت کنند، احساس نکنند که کاندیدای موردنظرشان در صحنه انتخابات نیست. بنده از همه دوستان اصلاح‌طلب خود خواهش می‌کنم که با صبر و حوصله موضوع را پیگیری کنند و بنده هم در خدمتتان هستم و آنچه در توان دارم در این راستا انجام می‌دهم.

وی در خاتمه گفت: اگر مردم بدانند که با صداقت با آنها رفتار می‌شود، کمک می‌کنند و پای کار می‌آیند. ایران ظرفیت سرمایه‌گذاری بسیاری دارد. ما نخبگانی داریم که می‌توانند مشکلات را حل کنند. باید به خاطر خدا و مردم با هم باشیم. سردار سلیمانی یک فرمانده نظامی شجاعی بود که مقام معظم رهبری در آخرین سخنرانی خود فرمود؛ سردار سلیمانی جناحی نبود و با همه نیروهای انقلاب کار می‌کرد. نباید مسائل لحظه‌ای را فدای آینده کنیم. مشکلات قابل حل است. نظام برای همه ما است و باید به فکر ایران باشیم. رهبری نظام مایه استقلال و اقتدار کشور است و تضعیف این جایگاه می‌تواند برای ایران خطر آفرین باشد.

  تعداد بازديدها: 1120
   


 



این مطلب از نشانی زیر دریافت شده است:
http://fajr57.ir/?id=85201
تمامي حقوق براي هیئت انصارالخميني محفوظ است.