تاريخ انتشار: 05 خرداد 1395 ساعت 19:10:01
فاصله مشهد تا مدینه فاضله

عضو هیات علمی فرهنگستان علوم اسلامی قم گفت: فضاهای فرهنگی باید جایگزین فضاهای اقتصادی در پیرامون حرم مطهر رضوی شود.

به گزارش ایسنا- منطقه خراسان: حجت‌السلام و المسلمین دکتر علیرضا پیروزمند در سلسله نشست‌های شهر، فرهنگ و اجتماع با عنوان "الگوی معماری شهر زیارتی" که امروز 5 خرداد ماه در محل شهرداری مشهد برگزار شد، اظهار کرد: سوالی که در اینجا مطرح می‌شود این است که در بین فضاهای فرهنگی، سیاسی و اقتصادی در شهرهای ایران کدام فضا دارای اولویت است.

وی با بیان اینکه جذابیت‌های اقتصادی در اطراف حرم رضوی شکل گرفته است، تصریح کرد: اگر فضاهای فرهنگی- اجتماعی پیرامون حرم مطهر مانند فضای تحصیل دانش‌آموزان و طلاب حوزه علمیه و یا فضاهای مفرح طبیعی ایجاد شود، می‌تواند برای زائرین با اثربخشی بیشتری همراه باشد.

پیروزمند در خصوص اولویت کلان پهنه‌بندی در شهر زیارتی گفت: کانون شهر مشهد باید حرم مطهر رضوی بوده و دارای شعاع نیز باشد، اما در واقع با خارج شدن از حرم‌مطهر رضوی با فضای هتل‌ها و بازارهای اطراف این مکان مقدس روبرو می‌شویم.

عضو هیات علمی فرهنگستان علوم اسلامی قم خاطرنشان کرد: برخی بر این عقیده‌اند که بایستی برای خدمت به زائرین در اطراف حرم هتل‌ها و زائرسراهای گوناگون درنظر گرفته شود، اما می‌توان گفت این فضاهای زائرپذیر می‌تواند در 10 کیلومتری حرم قرار گیرند و در مقابل با در نظر گرفتن تمهیداتی زائرین بتوانند در کوتاه‌ترین زمان ممکن به حرم مطهر رضوی مشرف شوند که البته این امر نیازمند ایجاد زیرساخت‌های صحیح در شهر است.

وی با بیان اینکه وجود معضلاتی مانند مهاجرپذیری افغان‌ها و یا وجود اهل‌سنت در مشهد، یک وزنه تاثیرگذار به شمار می‌رود، عنوان کرد: با اجرای طرح آمایش می‌توانیم، آرایش شهری بهتری را در مشهد شاهد باشیم، اما باید اشاره کرد که در طراحی جامعه شهری در دوره‌های گذشته برای فضاهای گوناگون، نقطه‌گذاری کاربری به‌کار گرفته می‌شد که در حال حاضر طراحان شهری به این نتیجه رسیدند که باید از روش پهنه‌بندی استفاده کنند.

پیروزمند در خصوص ارتباط محتوا و کالبد شهری با هویت شهری گفت: جریان ولایت امام رضا(ع) باید در بدنه، آینده و کالبد شهر قابل مشاهده باشد اما می‌توان اذعان کرد که در حال حاضر ارتباط خانواده‌ها با یکدیگر به سختی صورت می‌گیرد و دلیل آن طراحی شهری است که می‌تواند مساله صله رحم را به گونه‌ای آسان‌تر رقم بزند، با درنظر گرفتن سیاست‌هایی در موضوع خانواده و محله محوری، می‌توان زمینه و بستری مناسب در این خصوص ایجاد کرد تا بسیاری از معضلات فرهنگی حل شود.

وی گفت: در یک شهر زیارتی بایستی مفهوم خادمی وسعت بخشیده شود، چرا که هر شهروند نیز می‌تواند یک خادم باشد، همان طور که یک خادم در حرم امام رضا(ع) به زائران خدمت می‌کند، دیگر شهروندان نیز در نوع خود می‌توانند در خدمت زائرین به خصوص در ایام خاص باشند که در صورت تحقق این موضوع، فرهنگ زائرپذیری به نحو مطلوب انجام می‌گیرد.

عضو هیات علمی فرهنگستان علوم اسلامی قم خاطرنشان کرد: ولایت امام رضا(ع) بایستی در شهر بسط پیدا کند و صفات ارزشی در روابط انسانی، پهنه‌بندی و کالبد شهری نمود پیدا کند که اگر این زنجیره به درستی هدایت شود، می‌توان شاهد یک شهر زیارتی باشیم.

پیروزمند با بیان اینکه باید بپذیریم این تغییرات تدریجی به ثمر خواهد نشست، اظهار کرد: پیشنهاد من در این زمینه این است که در وضعیت فعلی باید اولویت‌بندی مشخصی وجود داشته باشد که اولویت نخست، فضاهای جدیدی در قالب شهرها و شهرک‌ها ایجاد شود.

عضو هیات علمی فرهنگستان علوم اسلامی قم عنوان کرد: اولویت سوم نیز این است که به عنوان مثال در مشهد طرح اطلس و آمایش مساجد به اجرا برسد و در طرح اطلس مساجد باید به وضعیت پراکندگی مساجد و حسینه‌ها در مشهد پرداخته شود.

پیروزمند افزود: همچنین براساس الگوی محله‌محوری باید بررسی شود که هر امام جماعت می‌تواند چند محله و خانواده را پوشش دهد تا بر این اساس طرح آمایش مساجد شهر مشهد نیز اجرا شود.

  تعداد بازديدها: 1900
   


 



این مطلب از نشانی زیر دریافت شده است:
http://fajr57.ir/?id=71577
تمامي حقوق براي هیئت انصارالخميني محفوظ است.