تاريخ انتشار: 11 فروردين 1394 ساعت 15:59:57
دکتر مقدم: عمل ما و اندیشه امام دو مسئله مجزا هستند/ امروزه اقلیتی می خواهد نظر خود را بر اکثریت تحمیل کند

حجت الاسلام و المسلمین مقدم معتقد است: برای رسیدن به جمهوری اسلامی مورد نظر امام، ما باید راه حضور مردم در همه عرصه ها را هموار کرده و به همه سلیقه ها امکان حضور در سیاست را بدهیم. اما امروزه متاسفانه یک اقلیتی می خواهد نظر خود را بر اکثریت تحمیل کند. 

معاون بین الملل موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره) در گفت و کو با پایگاه خبری و اطلاع رسانی جماران، در مورد دلیل انتخاب جمهوری اسلامی توسط امام و مردم به عنوان نظام سیاسی ایران بعد از انقلاب گفت: مهمترین مسئله ای که در این باره وجود دارد قرائتی است که امام از اسلام داشت. در آن زمان دو برداشت از اسلام وجود داشت برداشت اول که برداشت سنتی بود اسلام را در قالب خاص و محدود تاریخی تعریف می کرد اما قرائت دوم که مورد تاکید امام بود، قرائتی بود که اسلام را در همزیستی و تعامل با مدرنیته و زندگی در جهان معاصر می دید.

حجت الاسلام و المسلمین دکتر محمد مقدم تاکید کرد:  در این نگاه می توان مسلمان بود و آزادی داشت، عدالت داشت، حقوق انسانی داشت، حق تعیین سرنوشت دانست و تمام مطالبات انسان مدرن امروز که برای تعیین سرنوشت خود نیاز دارد، در این اسلام وجود دارد.

وی افزود: امام بر فقه پویا تاکید داشت، این بدان معناست که امام عنصر زمان و مکان را در فقه خود لحاظ می کرد و معتقد بود فقه نمی تواند بسته و منجمد باشد بلکه باید پویا بوده و با مسائل روز در تعامل باشد. بسیاری از فتواهای امام هم بر همین مبناست.

مقدم گفت: برداشت امام از اسلام برداشت روشنگرانه ای بود، امام بدنبال یک نظام اسلامی بود اما سعی داشت این نظام سر از طالبانیسم درنیاورد. در واقع امام بدنبال نظامی نبود که با مظاهر تمدن و زندگی مدرن مخالف است. تاکید امام بر اینکه جمهوری اسلامی نه یک کلمه کم و نه یک کلمه زیاد هم به همین دلیل بود.

وی توضیح داد: اما تاکید امام بر جمهوری بدلیل این بود که این نظام سیاسی تبلور مرمسالاری و خرد جمعی است که طی آن جامعه در انتخاب حاکمان نقش دارد. اما چون بدلیل اینکه جامعه ایران جامعه مسلمان بود امام می فرمود این جمهوری در پرتو اسلام و قوانین آن شکل می گیرد. حجت الاسلام و المسلمین دکتر محمد مقدم افزود: حتی تاکید امام بر ولایت مطلقه فقیه هم به این دلیل بود که برخی فرامین اسلام مزاحم زندگی انسان نشود و در واقع اسلام را انعطاف پذیر و بروز نگه دارد تا مصالح جامعه در حکومت در نظر گرفته شود.

معاون بین الملل موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)  با بیان اینکه در حال حاضر در بسیاری از زمینه ها از امام فاصله گرفته ایم گفت: به عنوان مثال، مسائلی که در مورد زنان و جوانان امروز مطرح می شود با نگاه امام متفاوت است. امام هرگز قائل به تفکیک جنسیتی نبود و حتی زمانی که به ایشان خبر دادند می خواهند در دانشگاه ها پارتیشن بکشند عصبانی شده و فرمودند سریع این برنامه منتفی شود.

 مقدم ادامه داد: در واقع اصل ماجرا به اینصورت است که یک فقیه آگاه روشن زمان شناس می خواست یک نظام سیاسی را پایه گذاری کند. تمام تلاش امام این بود که مدلی از یک نظام دینی ارائه دهد که مردمسالارانه هم باشد.

وی در مورد تحقق نظام مورد نظر امام تصریح کرد: علیرغم اینکه در بسیاری زمینه ها موفقیت های گوناگونی بدست آورده ایم اما در برخی زمینه ها هم از اندیشه امام فاصله گرفته ایم. مثلا امام بشدت مخالف حضور نظامی ها در سیاست بود و ما در این زمینه پسرفت داشته ایم. این را بعنوان کسی که موظف است از اندیشه امام دفاع کند عرض می کنم.

معاون بین الملل موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)  تاکید کرد: امام به آزادی، استقلال و جمهوری اسلامی باور داشت و ما باید این را به نسل جوان توضیح بدهیم تا تصویر درستی از امام داشته باشند. به دلیل این باور و برای جلوگیری از رشد اندیشه های طالبانی بود که امام به حضور مردم تاکید داشت و این در قانون اساسی هم آمده است. حالا اگر ما در برخی مسائل حضور مردم را محدود کرده ایم این ربطی به اما پیدا نمی کند.

وی افزود: ما باید ابتدا اندیشه های امام را بشناسیم و بعد با توجه به عملکرد خودمان مشخص کنیم که تا چه اندازه این اندیشه ها را توانسته ایم در عمل پیاده کنیم. حرف اصلی من این است که عمل ما و اندیشه امام دو مسئله مجزا هستند.

حجت الاسلام مقدم گفت: در بعد دیگر باید به قانون اساسی توجه کنیم. نگاه ما به این قانون باید کلی و سرتاسری باشد در حالیکه در حال حاضر از آن استفاده گزینشی می کنیم. این باعث شده تا برخی نهادها فربه شوند و عملکردی بیشتر از آنچه قرار بوده داشته باشند. مثلا شورای نگهبان در ابتدا بنا بود تنها در ثورتی که قانونی مخالف اسلام و قاونون اساسی باشد وارد شده و نظر بدهد. 

وی تاکید کرد: مثلا در مورد حقوق مردم در قانون اساسی باید ببینیم که تا چه اندازه به اصول مربوطه عمل کرده ایم؟ این قانون اساسی از نظر امام قانونی بوده که در تقابل با اندیشه اسلامی نبوده است پس چرا به برخی از اصول آن توجه نمی شود؟ این قانون اگر حقوقی برای رهبران دارد حقوقی هم برای مردم قایل شده که حتی امام در مواردی این حقوق را مهمتر هم می شمرد. امام همواره خود را خادم مردم می دانست و هیچگاه خود را در مقابل مردم نمی دید.

حجت الاسلام و المسلمین دکتر محمد مقدم در پایان تاکید کرد: برای رسیدن به جمهوری اسلامی مورد نظر امام، ما باید راه حضور مردم در همه عرصه ها را هموار کرده و به همه سلیقه ها امکان حضور در سیاست را بدهیم. اما امروزه متاسفانه یک اقلیتی می خواهد نظر خود را بر اکثریت تحمیل کند. 

  تعداد بازديدها: 1670
   


 



این مطلب از نشانی زیر دریافت شده است:
http://fajr57.ir/?id=64131
تمامي حقوق براي هیئت انصارالخميني محفوظ است.